Meten is weten… alles wat je wil weten over je ringmaat!


Foto: Leen Van De Sande

19, 60, S, wat wil dat toch allemaal zeggen? In deze blog leg ik je het verschil voor eens en altijd uit en vertel ik je hoe je je ringmaat zelf kan opmeten zodat je vanaf nu moeiteloos een perfect passende ring uitkiest op mijn webshop

Verschillen…

Net zoals bij kleding- en schoenmaten zijn er ook voor ringmaten verschillende maateenheden in de wereld.
In België gebruiken we meestal de binnenomtrek in mm van de ring als maataanduiding; dan heb je bv. een 55 of een 60 als maat.  Maar soms wordt ook de binnendiameter gebruikt en dan heb je bv. een 17.50 of 19 als ringmaat. 

In de tabel hieronder kan je alvast alle courante damesringmaten opzoeken en zie je de verschillende maateenheden die zoal gebruikt worden in de wereld.  

Maar nu denk je wellicht, allemaal goed en wel Iris, maar hiermee weet ik toch nog steeds niet welke ringmaat ik heb…!

Meten is weten, maar de ene manier is beter dan de andere…

Je kan je ringmaat op verschillende manieren opmeten, maar ze zijn helaas niet allemaal even precies 🙂 ….

Met een draad of strookje papier

Hierbij ga je een draad of strookje papier rond de basis van je vinger wikkelen. Je duidt het punt aan waar beide eindes elkaar raken en meet de draad of strookje papier met een meetlat op. Voilà, nu heb je de binnenomtrek van je ring opgemeten…

Voordeel: Je hebt wellicht wel een stukje papier of draad, meetlat en pen in huis liggen…

Nadeel: Er kan rek zitten op de draad wat een verkeerde maat kan geven en je houdt geen rekening met je vingergewrichten die misschien wat breder zijn. 

Met een meetlat en een passende ring

Je legt het midden van de ring op je meetlat en legt de binnenkant van de ring gelijk met het nulpunt. Zo kan je makkelijk de binnendiameter aflezen. Deze kan je via de tabel hierboven makkelijk omzetten naar de binnenomtrek. 

Voordeel: Vrij accuraat en de ring die je hebt is natuurlijk al perfect op maat!

Nadeel: Je moet er wel op letten dat je ring nog mooi rond is 😉 Ook moet je perfect in het midden opmeten, anders heb je immers niet de diameter van de ring.

Met een ringsizer

Je sluit de ringsizer zoals een riem, schuift hem over de vinger, zorgt dat hij comfortabel zit en makkelijk over je vingergewrichten schuift. Dan lees je gewoon de maat (=binnenomtrek) nog af met behulp van het vergrootglaasje… Easy peasy…

Voordeel: Nog accurater en je kan hem voor € 3.00 bestellen op de webshop. Je krijgt dan bovendien een kortingscode opgestuurd die je kan gebruiken bij de bestelling van een ring, waardoor de ringsizer dus helemaal gratis is! 

Nadeel: Opletten dat je niet té los opmeet en rekening houden met de breedte van je ring(stack), maar daarover later meer…  

Bij een juwelier of tijdens een ringenworkshop 😉

Het zekerste ben je natuurlijk als je je ringmaat laat opmeten bij een juwelier of tijdens één van de ringenworkshops die ik organiseer (de data kan je steeds op de website terugvinden!).
 

Toch enkele aandachtspuntjes… 

Tip 1: Meet een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Soms scheelt dat één of meerdere maten. Indien dit het geval is, neem dan het gemiddelde.

Tip 2: Ik vertelde hierboven al dat je ook best rekening houdt met de breedte van je ring of ringstack. Om het visueel voor te stellen, een iets te smalle ring krijg je misschien nog net over je vinger geschoven (én hopelijk ook terug uit :-)), maar een ring in diezelfde maat die bv. 5mm breed is, wellicht niet…. Meet je dus op met een koordje of een fijne en smalle eigen ring, neem dan best een maatje groter… Meet je met een ringsizer, dan is de maat prima voor een niet te hoge stack (3 dunne ringen bv.), maar wellicht wel te klein voor een hogere stack of bredere ring dan de ringsizer zelf.

En armbanden? 

Ook voor armbanden (modellen zonder een sluiting zoals dit voorbeeld op de webshop) kan je dezelfde methodes gebruiken als hierboven uitgelegd voor de ringen.  Hou hier wel rekening met de breedte van je hand. Meet dan indien je de eerste methode gebruikt (koordje of strook papier), niet enkel je polsomtrek op, maar zorg dat je hele hand er vlot doorheen raakt!

Veel opmeetsucces! Benieuwd naar alle ringen uit de collecties? Je kan ze hier bekijken!

Geef een reactie