Zuiver-, sterling zilver of verzilverd… Wat is het verschil?

Stapelbare ringen uit Sterling zilver. Benieuwd hoe je deze zelf kan maken? Neem dan een kijkje op de workshop-pagina!

Zuiver zilver, sterling zilver, verzilverd, silver filled, zilverklei…. Allemaal hetzelfde? Zeker en vast niet! Hieronder leg ik je uit wat het verschil tussen al deze termen is zodat je in het zilverbos de bomen weer ziet 😉 !

 

Zuiver zilver is beter… of toch niet?

Soms zie ik in een juwelenadvertentie staan dat iets uit zuiver zilver is gemaakt. Mijn hart krimpt dan een beetje ineen en ik hoop dan dat dit een typfoutje is, want een fijn ringetje uit zuiver zilver, dat komt niet goed… Zuiver zilver of fijnzilver is namelijk veel te zacht om te verwerken in juwelen. Daarom wordt er zelden zuiver zilver gebruikt, maar gaat men een mengeling oftewel legering met andere metalen gebruiken.

Zo’n legering dient meestal om ofwel de hardheid (en dus ook de krasbestendigheid) te verhogen of de kleur te wijzigen (vooral bij goudlegeringen).

Sterling zilver

Ik gebruik voor mijn zilveren juwelen steeds Sterling zilver, dit is een legering van zilver met een beetje koper en wordt ook wel eerste gehalte zilver genoemd. Deze legering heeft de mooie witte kleur van zilver, glanst mooi en is stevig genoeg. Wordt het zwart, kan je het eenvoudig oppoetsen en is het weer als nieuw!

Over de oorsprong van de benaming Sterling is er nog wat twijfel. Wellicht komt het van het oud-Engelse woord ‘steorling’ komt, wat wil zeggen ‘met een kleine ster’ en verwijst naar zilveren Normandische munten die met een ster werden gestempeld.

Close-up van de stempel voor Sterling zilver (925) en de meesterstempel rechts.

Zuiverheid van zilverlegeringen

De hoeveelheid zuiver zilver in een juweel wordt uitgedrukt in een cijferverhouding.

Fijnzilver heeft een verhouding van 999/1000 wat misschien wat gek lijkt omdat het toch puur zilver is!? Toch kan je nooit 100% garanderen dat er geen andere deeltjes in het metaal zijn terecht gekomen en gebruiken we dus een zuiverheid van 99.9%.

Eerste gehalte zilver (=Sterling zilver) heeft dan weer een verhouding van 925/1000 en bevat dus 92.5% zilver en 7.5% andere metalen (meestal koper).

Tweede gehalte zilver heeft een verhouding van 835/1000 en wordt vaak voor bestek gebruikt. Dit omdat het nog iets harder is dan sterling zilver en natuurlijk ook minder zilver bevat wat goedkoper is voor wat zwaardere, grotere voorwerpen.

Misschien heb je ook al gehoord van Argentium zilver? Dit is een zilverlegering met meestal een verhouding van 935/1000. Het verschil met Sterling zit hem in het bijvoegsel. In plaats van koper wordt hier Germanium gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het zilver amper oxideert (zwart wordt). Het nadeel is dat het duurder en iets minder makkelijk te bewerken is.

Zilverklei, silver filled en verzilverd.

Zilverklei bestaat uit fijnzilver met een bindmiddel. Dit bindmiddel verbrand bij verhitting in de oven zodat er puur zilver overblijft. Juwelen gemaakt uit zilverklei zijn dus veel zachter dan sterling zilveren juwelen.

Silver filled juwelen zijn dan weer gemaakt van een goedkoper basismateriaal zoals bv. messing of RVS waarover een zilverlaag zit. Deze laag is dikker dan bij een verzilverd juweel, wat het iets krasvaster maakt. Toch ben ik hier geen voorstander van omdat, alhoewel de prijs lager ligt dan een sterling zilveren juweel, dit sneller slijt en  minder makkelijk gerecycleerd kan worden.

Het verzilveren van een zilveren voorwerp zal je me dus niet snel zien doen. Verzilverde juwelen raadt ik absoluut af omdat de dunne zilverlaag door wrijving snel verdwijnt en er dan een veel hogere kans is op een allergische reactie. Veel goedkopere juwelenmerken gebruiken dit jammer genoeg en na een paar keer poetsen komt het basismetaal gewoon aan de oppervlakte. Zonde van je geld, toch?

Voor grotere voorwerpen die je niet zo vaak moet poetsen, kan verzilveren wel een oplossing zijn bv. bij een fotolijstje, opbergdoosjes ect.

Onderhoud

Wil je weten hoe je je zilveren juwelen het beste onderhoud? Download hieronder dan het gratis E-book en loop vanaf nu weer met picobello bling bling rond!

 

3 Tips om je zilveren juwelen als nieuw te houden in het E-book “Help mijn juwelen worden zwart!”

 
 
 

Ik respecteer je privacy en je kan dus op elk moment uitschrijven.

Een gedachte over “Zuiver-, sterling zilver of verzilverd… Wat is het verschil?

Reacties zijn gesloten.