Help, mijn zilveren juwelen worden zwart!

Eerst en vooral… dat is volkomen normaal!
Maar waaraan ligt dat dan? Daarvoor moet je eerst weten wat edele en onedele metalen zijn….

Edele en Onedele metalen

De edelheid van een metaal geeft aan in welke mate het met andere elementen reageert. Dit wil zeggen dat edele metalen niet snel reageren (oxideren) met andere elementen en onedele metalen net wel. Voorbeelden van edele metalen zijn goud, zilver en platina. Onedele metalen zijn o.a. ijzer, zink en aluminium. Koper is weer een beetje van beide en is een half-edel metaal…

Een voorbeeld van zo’n oxidatie-reactie ken je zeker en vast nl. het roesten van ijzer!  Maar ook bij koper heb je dit misschien al gezien onder de vorm van een groenblauw geworden dakbedekking op oude gebouwen?!

Waarom oxideert zilver dan toch?

Bij zilver is er ook sprake van oxidatie en dat is dus het zwart worden. Maar je denkt nu misschien : ‘Iris, je had toch gezegd dat zilver een edel metaal was en dus niet snel oxideert’? Dat klopt, het oxideert niet zo snel als een onedel metaal, maar het oxideert natuurlijk wel nog steeds na verloop van tijd…  Belangrijk is dat je weet dat deze oxidatie niet schadelijk is voor het zilveren oppervlak, terwijl bij roest het oppervlak vaak wel beschadigd raakt.

Maar welke stof veroorzaakt nu die oxidatie? De boosdoener is waterstofsulfide en helaas pindakaas…, komt die stof gewoonweg in de lucht voor ☹. Om je innerlijke chemie-fan wat te voeden, de reactie hierbij is:
2 Ag + H2S -> Ag2S + H2  .   De stof die zich hierbij vormt, nl. zilversulfide, is de zwarte laag op je zilveren juweel of bestek.

Andere boosdoeners….

Zwavelverbindingen (zoals waterstofsulfide) komen niet alleen in de lucht voor. Ook uien, eieren (zwavelgeur bij rotte eieren you know…), wol, rubber, latex, sommige parfums, en zelfs de natuurlijke oliën op je huid bevatten zwavel. Wil je dus niet dat je zilveren sieraden zwart kleuren, ga dan zeker niet zoals ik een grote kom gekookte eitjes pellen met je zilveren ring nog aan… Wie mijn @Home Workshop Draadoorringen al heeft aangeschaft, weet dat ik het nog niet helemaal afgeleerd ben, want daarin doe ik een klein experimentje met enkele eitjes uit mijn koelkast 😊…

Benieuwd naar de @Home Workshop draadoorringen? Klik op de afbeelding voor meer info!

Bij sommige mensen is het helaas ook zo dat hun huid een hogere zuurtegraad heeft en hun zilveren juwelen veel sneller zwart gaan uitslaan. De zuurtegraad van je huid hangt af van verschillende zaken zoals wat je eet, of je alcohol drinkt, of je medicijnen moet nemen en of je veel zweet. Bij het zweten komen namelijk stoffen zoals ammonia vrij die de zuurtegraad van je huid verhogen.

Ook de luchtvochtigheid zorgt ervoor dat juwelen sneller zwart worden, dus bewaar je juwelen niet meer in de badkamer (I know you’re guilty 😊) !  

Contrast!

Toch is het niet al kommer en kwel… Die zwarte kleur kan je soms ook heel bewust inzetten. Bijvoorbeeld als je ervoor wil zorgen dat een lager gelegen gedeelte in een juweel meer opvalt of als je het contrast tussen goud en zilver wil uitspelen zoals je hieronder ziet in mijn Fold- collectie.

Oorstekers Fold in /Triangle – Geoxideerd zilver met goudfolie

Hopelijk heb je hier al iets van opgestoken! Wil je graag weten hoe je deze oxidatie voorkomt en 3 tips krijgen om je zilveren juwelen er weer als nieuw uit te laten zien? Vraag dan hieronder het gratis e-book aan!

3 Tips om je zilveren juwelen als nieuw te houden in het E-book “Help mijn juwelen worden zwart!”

    We respecteren je privacy en je kan dus op elk moment uitschrijven.

    Een gedachte over “Help, mijn zilveren juwelen worden zwart!

    Reacties zijn gesloten.