9, 14, 18,22 of 24 karaat? Wat is het verschil?

Ring My first, my last (Egypt) – 18K geelgoud met Egyptische faience

Het goudgehalte van een juweel wordt aangeduid in karaat, maar wat is dat nu juist en wat is het verschil tussen bv. 9 en 18 karaat goud? In deze blog leer je er alles over…

Waarom zuiver goud geen goed idee is….

Puur goud heeft een mooie warme gele kleur en zal in tegenstelling tot zilver nooit verkleuren, toch is het, net zoals bij zuiver zilver (zie mijn blog over zilver) geen goed idee zijn om het zuiver te gebruiken.  Zuiver- of fijngoud is namelijk net als zuiver zilver veel te zacht om juwelen mee te maken. Je zou meteen krassen, deuken of vervormingen in het metaal krijgen wat meestal niet echt de bedoeling is…

Daarom voegen goudsmeden andere (edel)metalen zoals zilver, koper of palladium toe om de hardheid maar ook de kleur aan te passen. Dit heet het legeren van metalen.

Niets nieuw onder de zon

Al in de Oudheid gebruikte men gelegeerde metalen. Elektrum, een in de natuur voorkomende legering van zilver en goud (met sporen van koper en/of andere metalen) werd bijvoorbeeld voor de vervaardiging van munten gebruikt in Griekenland. De kleur van elektrum is bleek tot helder geel, afhankelijk van de verhouding tussen het zilver en goud.

Goudgehaltes

Om de hardheid, kleur en uiteraard ook de kostprijs van het juweel te beïnvloeden, gaan we zoals gezegd andere metalen toevoegen. De hoeveelheid van deze toevoeging bepaalt het aantal karaat (K) van een goudlegering.

Hoe hoger het aantal karaat, hoe hoger het goudgehalte en hoe meer zuiver goud er dus in de legering zit. Hoe lager het karaat, hoe meer andere metalen er werden toegevoegd en minder zuiver goud de legering bevat.

Zuiver goud wordt met 24 karaat aangeduid en de cijferverhouding tussen het goud en de andere metalen is 999-1 op een totaal van 1000 delen (lees hier waarom het geen 1000/1000 is). In de tabel hieronder kan je de verhoudingen van de andere karaataanduidingen terugvinden.

Karaat Verhouding Delen Percentage
24 Karaat 999/1000 24/24 99.9 %
22 Karaat 916/1000 22/24 91,6 %
20 Karaat 833/100 20/24 83.3%
18 Karaat 740/1000 18/24 75 %
14 Karaat 585/1000 14/24 58,5 %
9 Karaat 375/1000 9/24 37.5%
8 Karaat 333/1000 8/24 33.3%

In België

In België zal je vooral gouden juwelen met een gehalte van 18 karaat vinden, al zijn juwelen uit 14 karaat steeds meer in zwang omdat ze door de stijgende goudprijs natuurlijk een stuk goedkoper zijn.

20 Karaats goud noemt men eerste gehalte, 18 karaats tweede gehalte en 14 karaat derde gehalte goud.

en in het buitenland?

In Nederland kiest men vaker voor 14 karaats goud dan in België. Maar ook 18 karaat en 22 karaat worden geregeld gebruikt voor het maken van juwelen. Enkel legeringen vanaf 14 karaat goud worden in Nederland als echte goudlegeringen bestempeld. Alles lager dan 14 karaat wordt als beneden wettelijk goud gehalte beschouwd. Ook kunnen er bij lagere gehaltes makkelijker allergische reacties optreden omdat een groot deel van de legering dan uit een ander materiaal dan goud bestaat.

In Aziatische landen wordt er meer gekozen voor hogere goudgehaltes. Het gemiddelde goudgehalte zit in Azië zelfs op ongeveer 22 karaat!

Let’s talk money

Omdat goud erg duur is, bepaalt het goudgehalte een heel groot deel van de kostprijs van een juweel. Een ring uit 9 karaat goud zal dus flink wat goedkoper uitvallen dan één uit 18 karaat goud. Al kan het natuurlijk soms zo zijn dat de goudprijs al eens minder invloed heeft op de totaalprijs. Dit komt dan bijvoorbeeld omdat de ontwerpkosten of het maakloon hoger ligt. Bij een pièce unique of een arbeidsintensief maakproces (bv. bij de Japanse mokumé gané-techniek) kan dit bijvoorbeeld het geval zijn.

Oorringen Pedra X-mas uit 18 karaat verguld zilver met agaat.

Ben je toch helemaal weg van de kleur van goud, maar is je budget nog niet zo groot of wil je wat vaker kunnen afwisselen? Dan is een verguld juweel zeker een goede optie. Het nadeel is wel dat de goudlaag dun is en na veel dragen sowieso zal afslijten…

Benieuwd naar de gouden en vergulde juwelen er in mijn collecties zitten? Klik hier om ze te ontdekken! 

 

Geef een reactie